שנת שירות ברקמה
שנת שירות קהילתית בעמותת רקמה
שנת השירות הקהילתית היא הזדמנות למפגש של צרכים ואתגרים אישיים, קהילתיים וחברתיים. כמו כל שנת שירות, היא מהווה הזדמנות לחיבור אנשים צעירים, אידיאליסטים ומוכשרים לעולם של מעורבות, אחריות ושינוי חברתי.
שנת השירות כוללת בתוכה מרכיבים של ברור וגיבוש זהות אישית, העצמתו של המתנדב ופיתוח כישורים אישיים, מקצועיים וחברתיים. לתפיסתנו, תהליך אישי זה קשור באופן ישיר להיותו של המתנדב חלק מקבוצה, מקומונה החיה חיים של שיתוף וערבות ומתנסה ביצירת קשרים עמוקים ומשמעותיים.
קהילתיות כמטרה: מטרה מרכזית של שנת השירות כלפי המשתתפים בה היא הכרות עם התפיסות ואורח החיים הקהילתי, הגברת המרכיבים הקהילתיים בחייהם והגשמה בפועל בקהילות בוגרים לאחר הצבא. גם מטרת העשייה של השינשינים בעיר מכוונת לשם הגברת השייכות, המעורבות והמשמעות של הילדים ובני הנוער כלפי המקום, הסביבה והחברה בה הם חיים.
מטרות שנת השירות בעמותת רקמה:
עבור תושבי העיר/החברה הישראלית בכלל:
- קידום שיוויון הזדמנויות בתחומי ההשכלה והתרבות לכלל ילדי ונערי העיר/השכונה/היישוב
- קיום מודל של צעיר מתנדב ותורם כלפי הנוער בעיר
- חיזוק ויצירה של מעגלי הזדהות והשתייכות חברתיים לילדים ולבני הנוער בעיר.
עבור השינשינים:
- קיום שנה משמעותית ומצמיחה למתנדבי שנת השירות.
- חשיפה ופתח לעולם הקהילות בכלל ולקהילה הישובית בפרט.
- הרחבת אופקים, לימוד וביסוס עמדה ודעה ביחס לחברה הישראלית.
- פיתוח וגיבוש כישורים חברתיים ומנהיגותיים.
שנת השירות של רקמה עומדת על שלוש רגליים מרכזיות:
- עשייה קהילתית: עיקר זמנם של מתנדבי שנת השירות מיועד לעשייה חינוכית וחברתית. בשעות הבוקר בבתי הספר בעיר/בשכונה בתוכניות של חונכות אישית, מנהיגות, קיימות, קידום לימודי ועוד. ואחר הצהריים והערב בפעילות עם בני נוער, אוכלוסיה עם מוגבלויות, מועדוניות רווחה ועוד.
- לימוד וגיבוש זהות: יום בשבוע מוקדש לתהליך של בירור וגיבוש זהות אישית כלפי "השאלות הגדולות של החיים", השיעורים עוסקים בתחומי דעת מגוונים- יהדות, חינוך, פילוסופיה, חברה וכלכלה, חלוציות ועוד. מטרתם של השיעורים היא גם הרחבת האופקים וקיום תהליך פנימי של זהות וגם תשתית רוחנית/ערכית/נפשית לשנים של אחריות ומעורבות חברתית.
- קבוצה/חיי שיתוף: חיי הקבוצה הם חוויה יום-יומית של כל אחד מהשינשינים בשגרת יומו (אוכל, שינה, מקלחת, נקיונות, שמחות, משברים), וגם היא חלק מתהליך אישי של ברור, יצירת קשרים, שיתוף ועזרה הדדית. כל מה שיכול להפוך אותנו לאנשים טובים יותר.
מעטפת קהילתית
תפקידי הקהילה המשימתית ביחס לתכנית השנת שירות הם מגוונים ומשתנים מקהילה לקהילה. החיבור יכול לבוא לידי ביטוי בניהול התכנית, בהדרכה בפועל, בעבודה משותפת בתכניות החינוכיות, במשפחות מאמצות, בקיום מפגשים פורמלים ולא פורמלים, בליווי במהלך השירות הצבאי ועוד
פרישת הקומונות: כיום פועלות ארבע קומונות של רקמה ברחבי הארץ – יקנעם, קרית אונו, לוד ושדרות